Je verwarmingsketel doet het niet?
De temperatuur in huis is abnormaal laag, er is geen warm water meer. Alvorens je een loodgieter of verwarmingsspecialist belt voor een spoedherstelling, kan je eerst zelf een aantal dingen nakijken!
Controleer eerst of de thermostaat juist is ingesteld. Indien je thermostaat op nachtmodus staat, dan kan het in je woonkamer ook geen 21 °C zijn om 17 uur! Kijk dus na welk symbool er op je thermostaat staat, dat een signaal zendt naar je verwarmingsketel.
De meeste verwarmingsketels staan in de zomermaanden uit en worden in de herfst opnieuw opgestart. Een lek of een ander probleem kan zorgen voor een daling minder dan 1 bar van de waterdruk waardoor de ketel in veiligheidsmodus komt te staan. Doe de kraantjes open en zorg dat de druk rond de 2 bar is.
Veel oude ketels zijn uitgerust met een waakvlam, een klein vlammetje dat altijd moet blijven branden. Indien het niet brand probeer via de ontstekingsknop de waakvlam te ontbranden.
Ontlucht je radiatoren 2 keer per jaar en je verwarming zal veel efficiënter werken. Na een zekere tijd is het soms ook noodzakelijk vuil en kalk te laten verwijderen uit de buizen van je centrale verwarming. Contacteer daarvoor je loodgieter.